Kur’an-ı Kerim okumak, Müslümanlar için büyük faziletler barındıran bir ibadettir. Mahmut Sami Ramazanoğlu Hazretleri’nin “Dualar ve Zikirler” adlı eserinin “Kur’ân Okumanın Faziletleri” başlıklı bölümünde bu faziletler detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Peygamber Efendimiz –sallallahu aleyhi ve sellem– bu konuda birçok hadis-i şerif ile ümmetine yol göstermiştir. Kur’an Okumanın Faziletleri ve Manevi Bereketleri
Kur’ân Okumanın Faziletleri
Kur’an’ın Güzel Tilaveti: Peygamberimiz –sallallahu aleyhi ve sellem– buyuruyor ki:
“Kur’ân tilâvetini, harflerini güzel ve doğru telaffuz ederek, mânâsını düşünerek ve sesinizi güzelleştirerek süsleyiniz.” (Taberânî, Kebîr, XII, 118)
Bu hadisten anlıyoruz ki, Kur’an okurken yalnızca okuma değil, mânâya vakıf olarak, tefekkürle tilavet edilmesi esastır. Bu, kalbe işleyen bir okuma olacaktır.
Kur’an’ı Yaşayan Hafızlar ve Teheccüd Namazı Kılanlar: Peygamber Efendimiz –sallallahu aleyhi ve sellem– şöyle buyuruyor:
“Ümmetimin eşrafı Kur’ân’ın ahkâm-ı celîlesi ile amel eden hafızlar ve teheccüd namazıyla geceleri ihya edenlerdir.” (Beyhakî, Şuab, II, 556)
Bu hadis, Kur’an’ı yaşantısına dahil eden hafızların ve gece ibadetine devam edenlerin ümmetin en değerli insanları olduğuna işaret eder.
Kur’an, Kötülüklerden Alıkoyar: “Kur’ân-ı Kerîm’in emir ve nehiylerini tutarak onu okuyunuz. Eğer seni kötülüklerden vazgeçirmiyorsa onu okuyor değilsin.” (Heysemî, I, 184)
Kur’an, insanı ahlaki yozlaşmadan koruyacak en güçlü kılavuzdur. Ancak, okurken bu ilahi emir ve yasaklara uymak da bir o kadar önemlidir.
Kur’an-ı Kerim’in Üstünlüğü: “Kur’ân-ı Azîmü’ş-şân’ın diğer kelâmlara olan üstünlüğü, Rahman Teâlâ Hazretlerinin mahlûkatına olan üstünlüğü gibidir.” (Beyhakî, Şuab, II, 404) Kur’an Okumanın Faziletleri ve Manevi Bereketleri
Bu hadis, Kur’an’ın yüceliğini ve Allah’ın kelamı olmasının diğer tüm sözlere göre ne kadar üstün olduğunu gözler önüne sermektedir.
Kur’an Okuyan Gafil Olmaz: “Bir gecede Kur’ân’dan yüz âyet okuyan kimse gâfilin gürûhundan ma’dûd olmaz.” (Dârimî, Fedâilü’l-Kur’ân, 28)
Kur’an’ı sürekli okuyan kişiler gaflet içinde olmazlar, aksine kalpleri her zaman uyanık ve bilinçli olur.
Kur’an Surelerinin Özel Faziletleri
Yasin Suresi: “Her gece Yâsin-i Şerîfi okuyan mümin mağfiret olunur.” (Beyhakî, Şuab, II, 480)
Yasin Suresi, manevi derinliği ile bilinir ve özellikle geceleri okunması tavsiye edilmiştir.
“Yasin Sûresi okuyunuz. Çünkü onda on türlü bereket vardır;
- Aç kimse okursa doyar.
- Çıplak bir kimse okursa giyinir.
- Bekâr okursa evlenir.
- Korku içindeki okursa emniyete kavuşur.
- Mahzun okursa ferahlar.
- Sefere çıkan bir kimse okursa Allah’ın yardımına mazhar olur.
- Bir şeyi kaybolan kimse okursa kaybettiğini bulur.
- Meyyite okunursa azâbı hafifler.
- Susuz kalan okursa susuzluğu gider.
- Hasta okursa şifâ bulur.”
Fatiha Suresi: “Ey Câbir! Sana, nazil olan Kur’ân sûrelerinin en hayırlısını haber vereyim mi? Fâtihâtü’l-Kitab. Onda her derdin şifâsı vardır.” (Tuhfetü’z-Zâkirîn, 263)
Fatiha Suresi, Kur’an’ın özü kabul edilir ve her derde deva olan bir şifa kaynağıdır.
Bakara Suresi ve Ayete’l-Kürsi: “Kur’ân’ın en üstün suresi Bakara sûresidir. Bu sûrenin en büyük âyeti de Ayete’l-Kürsî’dir. Şeytan, içinde Bakara sûresi okunan bir evde duramaz, çıkar gider.” (Tuhfetü’z-Zâkirîn, 267)
Bakara Suresi ve özellikle Ayete’l-Kürsi, evde okunduğunda şeytanlardan korunmayı sağlayan güçlü surelerdir.
Vakıa Suresi: “Her gece Vâkıâ sûresini tilâvet eden kimseye ebediyen fakirlik ve sıkıntı isâbet etmez; yani darlık görmez.” (Beyhakî, Şuab, II, 492)
Vakıa Suresi, dünya sıkıntılarından ve fakirlikten korunmak için okunması tavsiye edilen bir suredir.
Kur’an’dan Çıkarılan En Değerli Dersler
En Adil Ayet: “Allah her işte adil olmayı, iyiliği emreder ve akrabaya yardım etmeyi öğütler. Kötülük, çirkin işler ve azgınlıktan da nehyeder.” (Nahl Sûresi, 90)
Bu ayet, insanlara adaletin ve iyiliğin önemini anlatırken, kötülüklerden uzak durmayı emreden bir öğüttür. Kur’an Okumanın Faziletleri ve Manevi Bereketleri
En Korkutucu Ayet: “Kim zerre ağırlığınca bir hayır işlerse onu görür, kim de zerre ağırlığınca bir şer işlerse onu görür.” (Zilzal Sûresi, 7-8)
Bu ayet, yapılan en küçük iyiliklerin ve kötülüklerin dahi hesaba çekileceğini hatırlatarak sorumluluk duygusu aşılar.
En Ümit Verici Ayet: “De ki: Ey nefislerine zulmetmekte aşırı giden kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyiniz. Çünkü Allah bütün günahları bağışlar.” (Zümer Sûresi, 53)
Bu ayet, Allah’ın rahmetinin genişliğini ve ne kadar büyük olursa olsun, günahların bağışlanabileceğini hatırlatarak ümit verir.
Kuran Berekettir
Kur’an-ı Kerim’in her bir harfi, her bir ayeti insan hayatını güzelleştiren, kalbi nurlandıran ve ahirette sonsuz kurtuluşa vesile olan büyük bir hazineyi barındırır. Kur’an’ı okumak ve onu yaşamak, dünya ve ahiret saadetinin anahtarıdır. Kur’an Okumanın Faziletleri ve Manevi Bereketleri